≡ Menu

Pamukkale

Pamukkale so majhno mestece ob svetovno znani naravni znamenitosti, t.i. »bombažni trdnjavi«, kot bi se glasil dobeseden prevod imena. Gre za terasasto izoblikovan hrib, kateri je nastal kot posledica tektonskih premikov, nadalje pa je ob potresih na prosto privrela termalna voda z veliko vsebnostjo kalcij-karbonatnih mineralov. Skozi stoletja je se je voda pretakala skozi kotanje in manše bazenčke, strjeni minerali pa so poskrbeli za enkratno belo kuliso celotnega območja. Pamukkale se nahajajo v jugozahodnem delu Turčije, priblikžno 20km severno od mesta Denizli.

V teh krajih so ljudje uporabljali termalno vodo že dolga tisočletja, o čemer pričajo tudi ruševine mesteca Hierapolis zraven znamenitega hriba.

Pamukkale so danes predvsem turistična destinacija, nudijo vodene izlete po 2km dolgem in 600m širokem hribu in ostankih mesteca Hierapolis, pod strogim nadzorom pa črpajo manjše količine termalno-mineralne vode za potrebe hotelskih uslug, saj so v začetku 20. stoletja z prekomerno izrabo skorajda uničili delo narave.

Hoteli Pamukkale

Večina hotelov, npr. Venus, Sahin, Pamukkale, Aspawa, nudi programe sprostitev in uživanje v bazenih z mineralno vodo, vodene izlete, odlično tradicionalno kulinariko, vse to pa dobite po zelo ugodnih cenah.