≡ Menu

Goreme

Göreme je manjše zgodovinsko mestece, ki se nahaja v osrčju Turčije, približno 280km jugovzhodno od glavnega mesta Ankare. Mesto leži v razgibani pokrajini Kapadokija, katera je poznana predvsem po svojih naravnih znamenitostih, t.i. »pravljičnih dimnikih« – gre za kamnite gmote vulkanskega nastanka, katere so bile podvržene vetrni in vodni eroziji in iz katerih je nastala današnja pokrajina v okolici mesteca. Celoten narodni park Göreme je zaščiten kot del UNESCO-ve svetovne dediščine.

Ker je bilo mestece Göreme z njegovo okolico del rimskega cesarstva in je dobršen del srednjega veka ostal pod krščansko nadvlado, so njegove največje znamenitosti številne cerkve z čudovitimi zaščitenimi freskami in samostani, katere so ljudje izklesali v mehko kamnino, danes pa jih obiskujejo številni turisti.

Prenočišča v Goreme

Za nepozabno doživetje v mestu Göreme, se preprosto morate prepustiti gostoljublju t.i. »jamskih« hotelov ali prenočišč, kateri so deloma vkopani v kamnino in nudijo sobe oz. »jame« opremljene v tradicionalnem otomanskem in grškem stilu, uživali boste v nepozabnih razgledih na mesto in okolico. Takšni so npr. hoteli Haman, Sultan in Mithra.