≡ Menu

Izmir

Izmir, poznan tudi kot Smirna, je tretje največje turško mesto in drugo največje pristanišče za Istambulom. Nahaja se ob zahodni obali Turčije in je najpomembnejše izvozno pristanišče.

Izmir se ponaša s skoraj 3500 letno zgodovino urbane naselitve na področju današnjega mesta, dolgo časa je bil pod grško in kasneje rimsko nadvlado. V srednjem veku se je mesto razvilo v pomembno trgovsko postojanko, pomembno za Angleže, Nizozemce, Francoze in Benečane, katere so oskrbovali z bombažem in žiti.

Kljub burni zgodovini, v kateri ni manjkalo velikih požarov in vojnih uničenj, se je Izmir utrdil kot industrijsko, trgovsko, sejemsko in kulturno mesto, prežeto z znamenitostmi iz grške, rimske, perzijske in bizantinske preteklosti. Če dodamo še zgodovinska mesteca Efez, Pergamon in Sardis v bližini, potem je Izmir definitvno potrebno obiskati in raziskati.

Priporočeni hoteli v Izmirju

Prijetno in domače vzdušje vam pričara hotel Kilim ***, kateri se nahaja ob morju v središču mesta. Nudi komfortne sobe in enostaven dostop do vseh delov mesta. Ob potniškem pristanišču pa se nahaja odličen hotel Ibis Alsancak z modernimi sobami za zmerno ceno.